Teff, cereale fara gluten

februarie 22, 2020

 Ce este teff-ul?


Faina de teff este obținută din cerealele minuscule ale unei cereale foarte frecvente în Etiopia și Eritrea, unde este un ingredient prețios al bucătăriei locale.

 Cu mirosurile sale caracteristice, este o făină bogată în vitamine , fibre și calciu și este perfectă pentru aluaturi, cum ar fi produse de patiserie, biscuiți și clătite!


TeffEragrostis tef ) este o cereală al cărei bob, de diferite culori (alb, roșu sau maro închis), se caracterizează printr-o dimensiune foarte mică, mult mai mică decât o sămânță de mac (este nevoie de 3000 pentru a face un gram ...) .
Și tocmai pentru dimensiunile minuscule, populațiile semi-nomade din Eritrea și Etiopia au făcut din el un element la baza dietei lor: de fapt, doar o jumătate de kilogram este suficientă pentru a produce, în doar 2 săptămâni, o tonă.
 În plus, teff-ul se poate găti într-un timp foarte scurt și, prin urmare, necesită mai puțin combustibil, element care nu trebuie subestimat într-o economie care, cu siguranță, nu este confortabilă.

Comparativ cu alte cereale, teff are un procent mai mare de tărâțe și germeni: și, datorită mărimii boabelor, este practic imposibil să separi partea externă de cea internă, astfel încât făina obținută este numai integrală. Bogat în aminoacizi, conține numeroase vitamine, precum și un aport semnificativ de calciu. La aceasta se adaugă absența acidului fitic, capabil să contracareze absorbția elementelor importante pentru corpul nostru. Teff este de asemenea bogat în fibre insolubile, esențiale pentru bunăstarea intestinului nostru și pentru reglarea absorbției zaharurilor.

Caracteristicile sale organoleptice sunt cele care îl fac special. Încercați să mirosiți o pungă de teff, imediat după deschiderea acesteia: veți fi înfășurat într-o aromă delicioasă de malț , care vă poate aminti de Chai, ceaiul indian condimentat. Teff are un gust destul de dulce și o aromă ușor prăjită care amintește de nuci, cacao și crusta aromată de pâine.

Făina de Teff în bucătărie


Un element indispensabil pentru prepararea injerei, pâinea tradițională etiopiană , constând dintr-un fel de clătită spongioasă fermentată natural, făina de teff este perfectă pentru prepararea unor produse scurte și a unor produse de patiserie, biscuiți, clătite și pâine , cărora le oferă o aromă delicioasă, dar este excelent și pentru îngroșarea supelor, sosurilor și cremelor. Față de amidonul de porumb, are o întărire mai lentă, ceea ce înseamnă că dă un produs puțin mai moale decât cel obținut cu amidon de porumb. În rețetele care necesită structură, făina de teff poate înlocui până la 25% din făina de bază, în timp ce poate fi folosit și în procente mai mari pentru deserturi moi sau crepes. În gătit, de fapt, tinde să devină ușor gelatinoasă.


Două tipuri de făină


Există două tipuri de făină de teff pe piață. Faina alba sau ivorie , cea mai valoroasă, are un gust dulce care amintește cumva de castane. Parfumul său de crustă de pâine îl face deosebit de apreciat de celiaci și este potrivit pentru a face pâine rapidă cu puțină făină. Făina întunecată are arome si note rustice, amintind de nucile uscate; perfect pentru preparate care folosesc nuci sau alune, precum și ciocolată, ale căror arome  sunt îmbunătățite, este de asemenea excelent pentru preparate cu condimente și ingrediente afumate. Fiind grâu integral, făina de teff are un conținut ridicat de ulei : este recomandat să o păstrați în locuri frigorifice sau chiar la congelator.

Calități nutriționale


Teff-ul este o cereală fără gluten , de aceea este potrivită și pentru cei care suferă de boală celiacă , este de asemenea foarte bogată în lizină , un  aminoacid esențial care lipsește aproape toate celelalte cereale.


Având în vedere indicele glicemic scăzut, este potrivit și pentru persoanele care suferă de diabet. De asemenea, este o sursă bună de vitamine B1 și B6 și săruri minerale precum mangan , fier și magneziu .

Teff în bucătărie


Faina de teff poate fi folosită pentru a face pâine , pizza, dar și deserturi, prăjituri sau biscuiți , pe scurt toate produsele de preparare a pâinii și patiserie.

Cerealele de teff, atunci când sunt disponibile, pot fi gătite fierte în puțină apă sau folosite crude puțin așa cum se face cu semințe oleaginoase  în salate .

Teff are o putere mare de îngroșare, așa că acordați atenție dozelor, mai ales dacă îl utilizați în supe .

În Etiopia, făina de teff este folosită în principal pentru a face injera , un fel de pâine plină care însoțește tocanele de carne și mezeluri.

Injera este o pâine acră folosită în bucătăria etiopiană și eritreană, care este mai groasă decât o clătită, dar mai subțire decât o turtă și are un gust delicios acru. În bucătăriile etiopiene și eritreene, mâncărurile cu legume, linte sau carne sunt servite deasupra injerei, iar mâncarea este mâncată cu mâinile tale, folosind injera pentru a scoate mâncarea.

În timp ce injera tradițională folosește exclusiv făina de teff, se poate folosi si o combinație de făină de teff și grâu, motiv pentru care vă prezint această rețetă, care folosește făină de grâu cu făină de teff.


Ingrediente


 • 2 cani faina de teff
 • 2 cană făină de grâu
 • 1/2 lingurita sare
 • 5 căni de apă călduță


Pași de urmat
 1. Într-un bol mare, se pun făina și sarea.Adăugați apa, amestecând până la omogenizare.
 2. Acoperiți cu un prosop de hârtie și lăsați să se odihnească peste noapte.
 3. Agitați ușor amestecul cu o lingură de lemn dimineața (ar trebui să existe bule care deja se formează la suprafață, iar apa în fermentare ar fi trebuit să se ridice până la vârf).
 4. Se acoperă din nou și se lasă să stea la temperatura camerei, încă o noapte. Repetați procesul de agitare a amestecului în dimineața următoare și apoi încă o rundă de odihnă peste noapte.
 5. După 3 până la 4 zile, injera ta ar trebui să miroasă acru și să fie plină de bule, ceea ce înseamnă că este gata! Amestecați compoziția până la omogenizare.
 6. Încălziți putin ulei într-o tigaie mare, cu fundul dublu, la foc mediu. Adăugați aproximativ 1/3 cană de aluat în tigaie, formând un strat subțire in tigaie. Se gătește până când se formează bule pe toată suprafața platului (nu se răstoarnă; se gătește doar pe o parte).
 7. Cu ajutorul unei spatule metalice, scoateți injera și transferați-o pe o tavă.
 8. Repetați până când se folosește toata compoziția, adăugând ulei în tigaie, atât cât e nevoie.
 9. Serviți cu legume picante, linte sau preparate din carne la alegere.


Share

Popular Posts